Sağlık alanında yapılan hizmetler halk tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır. Sağlık kabini ihtiyaç doğrultusunda kullanılan ve hastalar için önemli hizmetler veren kurumlardır. Son dönemlerde sağlık kabinlerinin sayıca fazla olması bu hizmetleri alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizmektedir. Maalesef günümüzde insanlar sağlık hizmetleri alırken de dolandırılmaktadır. Bu sebeple sağlık kabinlerinin doğru kişiler tarafından yönetilmesi ve nasıl işlediği çok önemlidir.
Sağlık kabini hastaların bekleme sorunu yaşamadan hızlı bir şekilde sağlık hizmetleri aldığı sağlık işletmeleridir. Elbette ki hakkıyla hizmet veren kurumları sağlık bakanlığınca onaylıdır. Hasta ve yakınlarının güvenle kullandığı sağlık kabinleri pek çok sağlık sorununu hastaneye gerek kalmadan çözümleyebilmektedir. Genellikle ebelerin ve hemşirelerin açması uygun görülen bu sağlık hizmetleri kurumu evden verdiği hizmetlerle hasta ve yakınlarına konfor sunmaktadır.
Sağlık kabini açmak için çeşitli kurumlardan alınmış ruhsatlar oldukça önemli olacaktır. Belgeler sağlık kabini desteği almak isteyen kişilerin görebileceği bir alana konulması güvenli bir sağlık hizmeti sunacaktır. Sağlık kabinlerinin hasta ve yakınlara yaklaşımı da oldukça önemlidir. Sağlık kabinleri hastalara hizmet sağladığı için sağlık alanında almış olduğu eğitimler ve çalışma alanı çok önemlidir.
Elbette ki sağlık kabini desteği alırken hem evde hizmette oldukça önem taşımaktadır. Evden çıkamayan, hareket etmede güçlük çeken hastalar açısından evde alınan hizmetler oldukça yararlı olacaktır. Ancak hasta yakınlarının dikkat etmesi gereken birtakım hususlar bulunur.
Sağlık Kabini Hizmetinde Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?
Sağlık kabini hizmeti hasta ve yakınlarının sağlık alanında işlerini kolaylaştırmaktadır. Hastaların çeşitli durumlarına göre tedavi ve uygulama sağlayan sağlık kabinleri hastanın konforu ve sağlığı için hizmet vermesi önemlidir. Bu sebeple hasta ve yakınlarının güvenilir bir sağlık kurumdan hizmet alması mühim bir konudur. Herkes bulunduğu konumdaki sağlık kabinlerini araştırarak bir karar vermektedir. Ancak çalışanlarının ne ölçüde pratik olduğunu ve uygulamaları hangi koşullarda yaptığını konusunda bilgi sahibi değildir. Bu nedenle pratik birkaç öneri ile sağlık kabinlerindeki güvenli kullanımı sağlamak mümkün olacaktır.
● Sağlık kabinleri bulunduğunuz bölgede birden fazla bulunabilir. Bu sebeple öncelikle tavsiye üzerine bu sağlık hizmetlerini deneyimlenmesi memnuniyeti arttıracaktır.
● Sağlık kabini hizmeti alırken kurumun belgeleri, mezuniyet bilgileri dikkat etmeniz gereken önemli detaylar olacaktır. Kabin merkezlerine giderek bu gözlemi kolaylıkla sağlamak mümkündür.
● Sağlık hizmetleri veren kabinin hasta haklarına uygun olarak hizmet vermesi çok önemlidir. Özellikle mahremiyet konusunda titiz olması çok önemli bir yaklaşım olacaktır.
● Hastanın durumunu göz önüne alarak yapılacak işlemlerin önerilen tedavi biçimine uygun olması oldukça önem taşır. Birbirine tezat durumlar söz konusu ise başka bir sağlık biriminden durum değerlendirmesi almak gerekir.
● Sağlık kabinleri kendi verdiği randevuya riayet etmelidir. Nihayetinde hasta yakınlarının da kendi işleri olduğu unutulmamalıdır.
Elbette ki hastaya yapılan her türlü uygulamada hasta yakınına bilgi sağlanmalıdır. Bununla birlikte enjeksiyon, sonda takımı, serum, bakım gibi işlemlerde hastaya nazik ve güler yüzle muamele edilmesi çok önemlidir.
Sağlık Kabini Çalışanlarının Hastaya Yaklaşımları
Sağlık kabini çalışanları kurum merkezlerinin yanı sıra evlere ziyaret sağlayarak evden çıkamayan hastalara sağlık hizmeti sağlamaktadır. Ancak sağlık hizmetlerinde personelin hastalara yaklaşımı son derece önemlidir. Özel hizmet olarak değerlendireceğimiz sağlık kabinlerinde güler yüzlü tavırlar her zaman için takdir oluşturur. Zaten hastalık neticesi ile bunalan ve gerilen hasta ve yakınları sağlık hizmetleri alırken sıkıntı yaşamaktan kaçınmak isterler. Evde verilen hizmetin konforlu ve ilgili olması hastanın psikolojik durumunu da yükseltecektir.
● Sağlık kabinlerinde görev alan hemşireler hastaların özel alanlarında hizmet sağlamaktadır. Bu sebeple her zaman için hastaya karşı empati ile yaklaşmalıdır.
● Eve gelen sağlık görevlisi hasta ve yakını ile anlaşılır bir dilde konuşmaya özen göstermelidir. Yapılacak müdahaleler veya eğitim düzgün bir şekilde sağlanmalıdır.
● Hasta ve yakınları hastalıkla birlikte gergin ve kaygılı olabilir. Bu sebeple eve gelen sağlık kabini her zaman için güler yüzlü ve endişeleri gideren bir yaklaşım içinde olmalıdır.
● Hastanın utanması ve çekinmesi gereken durumlarda uygun bir dil kullanarak ikna etmesi oldukça rahatlatıcı olacaktır.
● Sağlık kabini çalışanları gerekli durumlarda soğukkanlı davranarak yapılması gerekeni yapmak durumundadır. Ancak hasta yakınları tedaviyi yapılan uygulamaları yakinen takip etmelidir.
Hiçbir koşulda sağlık kabinleri çalışanları veya bir başka sağlık kurumu çalışanı hastanın fotoğraflarını alamaz. Bu tarz bir yaklaşım etik olmadığı gibi oldukça rahatsız edicidir. Böyle bir durumda hasta yakınlarının gereken bilgiyi sağlık kabini yetkilisine veya ilgili kurumlara mutlaka bildirmesi gerekir.
Sağlık Kabininden Hizmet Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Hastaneye gitmeden evden rahatlıkla sağlık hizmeti almak Sağlık kabini ile oldukça pratiktir. Sağlık kabinleri hastaların tedavi süreçlerinde çeşitli sağlık hizmetleri almasında büyük destekçidir. Ancak sağlık kabinlerinden hizmet alırken de hasta ve yakınlarının dikkat etmesi gerekenler vardır. Genel olarak sağlık alanı hassasiyet içeren bir konudur. Bu sebeple her durumda titiz yaklaşılmalıdır. Sağlık kabinleri personeli hastalara sağlık koşullarına uygun hizmet sunmalıdır.
Özellikle sonda takımı, yara bakımı gibi enfeksiyona açık uygulamalarda hemşireler steril davranması önemli olacaktır. Bununla birlikte yapılan her müdahale kayıtlara geçmelidir. Elbette ki sağlık kabinlerinin yapacağı uygulamalar hastanın reçetesi ile birlikte sağlanmalıdır. Reçetesiz hiçbir uygulama yapılmamalıdır. Bunun yanı sıra sağlık kabinleri her müdahaleyi yapabilse de acil durumlarda hastaya yeterli hizmet sağlayamaz. Bu konuda hasta yakınları bilgilendirilmeli, hastanın daha kapsamlı bir sağlık birimine götürülmesi konusunda yönlendirilmelidir.
Sağlık kabinleri acil müdahale yapamaz. Dolayısı ile bu konuda hasta yakınları dikkatli olmalıdır. Hastanın var olan ilaçları dışında reçetesiz ilaç enjekte etmek, serum aracılığı ile bunların kullanımını sağlamak suç teşkil eder. Hastaların güvenli sağlık hizmeti alması açısından hasta yakınları aldıkları hizmetleri yakından takip etmelidir. Güven duymadığınız bir sağlık kuruluşundan hizmet almak sakıncalıdır. Bunun yanı sıra sağlık kabinlerinin fahiş fiyatlardan hizmet vermesi uygun bir davranış olmayacaktır. Sağlık kabinleri ekonomik olarak hizmet veren kurumlardır. Eğer fiyatlarda tutarsızlık görüyorsanız ilgili kurumlara bildiri yapmanız önemli olacaktır. Hastaların iyileştirici, ekonomik ve güvenli hizmet alması oldukça önem taşır.
Sağlık Kabinleri Hastaya İşlem Yaparken Tek Bırakılmalı mı?
Sağlık alanında gizlilik çok önemli bir esastır. Ancak bu bilinçli hastalar için geçerli olabilmektedir. Aklı başında olan bir hasta, sağlık uygulaması alırken yanında herhangi birinin bulunmasını istemeyebilir. Ancak yatalak durumda olan hastalarda, bilinç kaybı da olabilir. Bu durumda yapılan işlemleri öğrenmek veya kabin çalışanının hastaya yaklaşımını görmek adına hasta yakını hizmet verilen odada bulunmasında sakınca bulunmamaktadır.
Sağlık Kabini Personeli Hastaya İlaç Verebilir mi?
Sağlık kabinleri sadece hastaya enjeksiyon, serum, sonda, yara bakımı veya pansuman hizmeti sağlayabilir. Sağlık kabini çalışanlarının reçete yazma veya ilaç verme yetkisi yoktur. Tanılı hastaların doktorları tarafından sağlanış olan reçeteler doğrultusunda sağlık hizmetini verir. Reçetesiz işlem yapmak yasaktır. Bu sebeple hasta yakınları bu konuda dikkatli olmalıdır. Elbette ki sağlık kabinlerinde birtakım ilaçlar zorunlu olarak bulundurulmaktadır. Ancak bunların kullanımı mecburi ve ani gelişen olaylar olarak belirtilmiştir.